Noi Suntem Piticii (muzica gradinita)

joi, 24 iunie 2010

Scrisoare pentru doamna educatoare

In curand ne vom lua ramas-bun, pentru trei luni...
Privesc in urma... parca ieri era 15 septembrie 2009 - prima zi de gradinita: emotii, teama. curiozitate. Am intrat in clasa; erau multi copii - si mai mari si mai maricei, mai galagiosi sau mai tacuti, mai linistiti sau mai plangaciosi. Cam multa agitatie, chiar si pentru mine, care nu sunt o fetita tocmai sfioasa. Am cautat cu privirea, printre copii si parint,i pe doamna educatoare. Gata, am gasit-o! "E tanara! Ce bine! E draguta si are vocea calda! Cred ca este buna!"
Chipul bland al doamnei, grupa primitoare, cu jucarii, cu personaje din povesti si planse multicolore, m-au linistit putin si am plecat spre casa, increzatoare. Cu siguranta va fi grozav la GRUPA PITICILOR... si nu m-am inselat! Fiecare zi a fost deosebita; o noua dimineata - inca o intrebare: "Oare azi ce vom mai descoperi, ce taine vom mai patrunde, ce vise ni se vor mai implini?"
Imi amintesc primele activitati:
- din hartie creponata, am facut frunze si "am imbracat" un pom;
- am pus muraturi... si toata iarna am avut ce manca;
- dintr-un cartof si scobitori, a prins viata un arici;
- flori si gaze, din plastilina am modelat;
-hartia creponta, foarfeca si lipiciul, m-au ajutat sa fac o crizantema, un semafor, casuta si chiar masinuta - morcov a iepurasului;
- dupa sablon am desenat un elefant, un leu si-un pinguin.
Am fost si la plimbare; am aflat cu aceasta ocazie ce activitati se desfasoara in anumite institutii: la politie, spital, piata, la farmacie.
Ce distractiva a fost ziua in care am adus la gradinita hainute si obiecte de cand eram bebelus (biberoane, suzete, scutece). Nu-mi venea sa cred cat am crescut! "Oare, rochita aceea chiar am purtat-o eu?!"
A fost o calatorie placuta inapoi, in timp.
De Halloween, din pacate, am lipsit, dar am aflat ca a fost... infricosator! Vrajitoarele si magicienii i-au condus pe colegii mei in lumea fantastica a basmelor; dovlecii zambeau larg, liliecii care "zburau" de colo-colo - o atmosfera cu adevarat de poveste!
A venit iarna... din vata, hartie colorat si piper, a prins contur un om de zapada. Am impodobit bradul, am ascultat povestea nasterii lui Iisus, am admirat dansul fulgilor de nea... si a urmat serbarea. Toti Piticii au spus poezii, au cantat si l-au intampinat pe Mos Craciun. Venirea Mosului s-a datorat, in mare parte, doamnei educatoare, care i-a scris din partea noastra ( n.a. fac o completare este vorba despre Scrisoarea ce urma sa fie publicata intr-o carte editatea de Ziarul ESENTIAL in educatie, alaturi de o fotografie cu Piticii). N-au fost cuvinte obisnuite, ci ganduri venite din inima. Pana la lacrimi a fost impresionat Mosul de cele scrise. S-a bucurat mult si fericirea a impartit-o cu noi, copiii; ne-a adus daruri si la gradinita si acasa.
Am inceput un nou an calendaristic, care a debutat cu o ''expeditie'' la Polul Nord. Am facut cunostinta cu vietuitoarele marine, cu ursul ploar... si pentru curaj am primit "Diploma de explorator".
Am fost, rand pe rand, tot ce am visat sa devin cand voi fi mare: prezentatoare TV, doctorita, actrita - am jucat in piesa "Scufita Rosie".
Dar... timpul trece si iata, un ghiocel din plastilina, o lalea cu tulpina dintr-un pai si petalele dintr-un pahar de plastic decupat ne dau de veste ca primavara a venit! De I Martie, mama a primit cel mai frumos martisor; l-am facut chiar eu, la gradinita! Am muncit mult, dar a meritat! Bucuria si emotia mamicii mele m-au rasplatit!
Apoi, de Paste, am aflat despre Sarbatoarea Iertarii; am pictat oua si-am spus celor din jur "Hristos a inviat!"
Am invatat poezii si cantece, am ascultat povesti, din care am aflat ce-i bine si ce-i rau, am descoperit magia numerelor; animalele salbatice si pe cele domestice le-am intalnit la "Carnavalul animalelor", am pictat flori si fluturi, iepurasi si puisori, fetite si baietei.
TOT ceea ce am enumerat si multe altele, pe care nu le-am amintit, le-am amintit, le-am petrecut pentru ca mi-a fost alaturi, intotdeauna, cu rabdare, dragoste si intelegere, doamna educatoare DANA.
Va multumesc din suflet si va cer iertare pentru nazdravaniile si neascultarile, cu care v-am necajit uneori.
Nu pot promite ca la anul voi fi ''cumintenia intruchipata'', dar voi incerca ... si sper, ca la final de an, sa mai primesc o "Diploma pentru straduinta"!

                                                                                                 DARIA SANDRU
Este o scrisoare pe care am primit-o de la un Pitic, la final de an si m-am hotarat sa o postez, pentru ca mamica ei a reusit sa cuprinda, in randurile ei ,cam tot ceea ce am realizat noi, GRUPA PITICILOR, in anul scolar 2009-2010, in primul an al nostru de gradinita. Este chiar primul an ca educatoare pentru mine, care am o vechime de 5 ani ca invatatoare si primul an al Piticilor, in care au plecat de acasa intr-o lume noua - aceea de prescolar! Sunt convinsa ca am reusit, prin toate activitatile propuse sa fac din aceasta trecere una usoara, plina de surprize si lucruri frumoase!!
Vom scrie pe mai departe povestea noastra... in GRUPA PITICILOR VOINICI, o noua treapta in devenirea noastra!!!!!!!!!!!!

Atentie!! Foc!!

Am avut o activitate comuna cu scoala -  o SIMULARE DE INCEDIU!!! Cu totii, cu mic cu mare, am iesit in curtea scolii, sub "amenintarea" focului si am fost sfatuiti, de catre pompieri, in legatura cu incendiile, cu ce trebuie sa facem in caz de incendiu.
A fost de fapt un prilej pentru a desfasura si in grupa o activitate in completare. Am facut un mic "incendiu" ad-hoc si am discutat despre cateva reguli, pa care chiar Piticii le-au enuntat, in urma discutiilor.
Sa nu ne jucam cu focul!
Sa nu ne jucam la argaz!
In caz de incendiu, trebuie sa deschidem fereastra pentru a putea respira si pentru a putea fi vazuti de pompieri si salvati!
Daca ne aflam la parterul blocului, trebuie sa iesim in curtea lui, rapid!
Daca stam la un etaj superior si focul s-a extins, nu ne punem viata in pericol si ramanem in balcon cu fereastra deschisa!
Sunam la 112 si cerem ajutor!

Premiile obtinute de Pitici

Am mai postat odata o parte dintre rezultatele Piticilor la Concursul Smarty din decembrie.
Intre timp insa , noi am mai participat si la alte concursuri. Avem si concursuri de la care nu ne-au sosit inca rezultatele: Concursul de creatie din cadrul Festivalului ECOFEST 2010, ce se va desfasura in Simeria, jud. Hunedoara, la care  participam cu  3 lucrari si Concursul Eco, organizat de Revista ESENTIAL, la care am participat cu vaza noastra cu lalele din pet-uri, dar si rezultatele la concursul Europrescolarul.
Ne putem mandri cu 10 Premii I  si cu 6 Premii II, la nivel de gradinita, la Concursul ISTETEL mai 2010, in cadrul caruia am fost si singurii premianti din gradinita cu PREMIUL I pe judet - Baicea Augustin.
Ne-au sosit si diplomele din partea Concursului Smarty -mai 2010:
PREMIUL I: Dumitru Andreea
PREMIUL AL II-LEA: Gheorghe Diana
PREMIUL AL III-LEA: Ivan Eduard

Serbarea de sfarsit de an


 Am incheiat anul scolar 2009-2010 cu serbarea "Copiii - florile noastre". Am indraznit abia la capatul unui an de "straduinte" sa desfasor cu copiii o piesa de teatru, in care fiecare copil si-a gasit un "rol", pe care a trebuit sa-l intruchipeze cat mai bine, pornind de la intonarea versurilor, jocul de scena, si pana la costumatie. Copiii au intruchipat un prezentator cu stil (Andreea D.), un cocosel motat (Luca S.), o gospodina harnica (Diana G.), o frumoasa florareasa (Bianca N.);  flori de gradina , dar si flori de camp: un trandafir parfumat ( Alexandra I.), un crin imaculat ( Angel V.), o albastrita ( Julia B.), bujorul (Andrei R.), papadia (Ana M.), ghiocelul (Tudor M.), macul rosu (Adela P.). Printre acestea au zburdat fluturasi pufosi (Mara M., Ioana O., Bianca I), bondarel(Vlad D.), un carabus pictat cu tus (Edi I.), o albinuta harnicuta ( Jasmine S.). Furnicuta (Alexia P.) i-a dat o lectie de harnicie Greierasului (Augustin B.).  Florile au fost "scaldate'' in SOARE ( Ancuta F.), desi la un moment dat Norul Gri (Stefan N.) si Norul Alb (Mario M.) au avut o neintelegere, dar n-au reusit sa intunece cerul.
Am avut si cativa absenti, din diverse motive si ne pare rau ca nu au putut sa ne fie aproape: Daniel C., Alexandra M. , Aris C., Stefania N.

Cum ne-am petrecut ultima saptamana de gradi...

Ultima saptamana a acestui an scolar atat de incercat (greve, concedii fara plata pt. cadrele didactice, care au afectat, in ultima instanta si copiii, ca beneficiari directi ai actului didactic, pentru a nu mai aminti faptul ca unele dintre momentele cheie ale activitatii prescolarilor - Serbarea de Craciun, Serbarea de I IUNIE- au fost "amenintate", fie de GRIPA, asa-zisa "porcina" sau de greva, asa-zisa ''generala", din invatamant...) a fost una daruita de Dumnezeu cu mult, mult soare, asa ca Piticii sau bucurat de caldura sa in curtea scolii, unde au dansat, au spus poezii, au cantat, au facut sport si, mai aleas (!), au desenat pe asfalt cu creta colorata. Asta i-a facut extrem de fericiti EVIDENT!!!!!!!!!!!!
Am incercat sa evaluez in ultimele saptamani cunostintele, aptitudinile si deprinderile dobandite de Piticii mei si rezultatele m-au multumit pe deplin, desi intr-una din zile multi au primit bulinute negre pentru ca incurcau anotimpurile. Pentru toti insa am un calificativ general: "FOARTE BINE"!!!

Piticii sarbatoresc CRACIUNUL

M-am decis sa va racoresc in miez de vara cu "amintiri" de la Serbarea de Craciun, plina de cadouri si glasuri de Craciunei si Craciunite, de fulgi de zapada... Zurgalai, zurgalai...